Duurzaamheid

Stichting Hagerhof vindt het belangrijk om uit te dragen dat we samen van betekenis kunnen zijn om een duurzame wereld te creƫren. Dat doen we op verschillende manieren.

WECYCLE
Heb je klein, elektronisch huishoudelijk afval en wil je dat verstandig wegdoen? Heb je lege batterijen, spaar- of ledlampen die het niet meer doen? Deze spullen kun je naar de kinderboerderij brengen; wij zijn een WECYCLE-centrum. Dat betekent dat we al deze spullen inzamelen en zorgen dat ze zo veilig mogelijk verwerkt worden; 85% van deze spullen kunnen namelijk gerecycled worden! Een leuke bijkomstigheid is dat wij voor een bepaalde hoeveelheid verschillende kleine elektronische afvalproducten een bijdrage ontvangen. Zo steun je dus niet alleen het milieu, maar ook de kinderboerderij!

Wat kun je zoal inleveren? 

Denk aan elektrische tandenborstels, scheerapparaten, boormachines.... Bij de balie kun je een "Jekko" vragen om thuis neer te zetten en zo dit afval meteen te scheiden. Is de Jekko vol, dan leeg je 'm gewoon bij de kinderboerderij! Klik op deze link om zeker te weten of je met dit apparaat bij ons terecht kunt! http://bit.ly/1evy5vc

Restmaterialen een tweede levenOp verschillende manieren hergebruiken wij restmaterialen, zodat ze een tweede leven krijgen. De tafels uit het pannenkoekenrestaurant bijvoorbeeld, zijn gemaakt van hout wat uit de oude boerderij is gekomen. Elke woensdagmiddag zorgt het creatieve team ervoor dat kinderen met behulp van restmaterialen een leuke knutselmiddag hebben. Jong geleerd is oud gedaan!

C2C
Cradle to cradle gaat hierin nog een hele stap verder: bij de productie van materialen wordt al rekening gehouden met het feit dat het materiaal na gebruik kwalitatief zodanig moet zijn, dat er een volwaardig nieuw product uit gemaakt moet kunnen worden. Afval bestaat in deze optiek niet; het is het voedsel voor een nieuw product. Wij ondersteunen de ambitie van de gemeente Venlo hierin en besteden hier in onze educatie (10.000 leerlingen op jaarbasis) volop aandacht aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zuiver water!
Op ons terrein hebben wij een helofytenfilter. Dit is een filter dat met behulp van een bepaald soort planten afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Helofytenfilters worden aangelegd om bijvoorbeeld vijvers of afstromend water van wegen te filteren. Ook het zuiveren van huishoudelijk afvalwater is mogelijk. Kijk maar eens naar ons helofytenfilter!

Hoe de zon ons helpt! 
Op het dak van het pannenkoekenrestaurant bevindt zich een zonnepaneel. Hiermee wordt energie uit zon omgezet en het water in de boiler verwarmd. De zon zorgt dus voor de warm water voorziening in het restaurant! Ook op het terras hebben we een zonnepaneel, dat bij voldoende zonlicht (is energie) de brandblusser van het brandweermannetje van water voorziet. Op het zonnepaneel zit een klep die je open en dicht kunt maken om zo direct te laten zien wat er gebeurt als de zonnecellen zonlicht krijgen of niet!
Fairtrade

Ook door het gebruik van Fairtrade producten dragen wij bij aan een duurzame wereld. Denk daarbij aan de suiker in de koffie, de chocolademelk en natuurlijk de koffie zelf! De Hagerhof is een officieel Fairtrade gecertificeerd bedrijf.